Nieuws

Vectors of Memory

Op 18 september werden bij het Britse Oorlogskerkhof in Uden de drie ‘Vectors of Memory’ onthuld die in gemeente Maashorst zijn geplaatst. De onthulling werd verricht door burgemeester Paul Rüpp en Heleen Huisjes, bestuurslid van de LRE Foundation (Liberation Route Europe). De Vectors of Memory zijn gedenktekens langs een internationaal wandelroutenetwerk van meer dan 10.000 kilometer langs musea, monumenten, begraafplaatsen en historische locaties die herinneren aan de laatste fase van de Tweede Wereldoorlog (zie: www.liberationroute.com).

In Uden vertelt de Vector het verhaal van het Britse Oorlogskerkhof. In Zeeland en Reek waren eerder al twee kleinere Vectors geplaatst bij de kerk (Zeeland) en de Rijksweg (Reek). De Vector in Zeeland verwijst naar een neergestorte Britse Dakota op 21 september 1944, de piloten David Arthur Webb en Dennis Harry Ralph Plear liggen begraven op het RK kerkhof in Zeeland. De Vector in Reek ligt op de plaats waar vroeger de Kleine Elft Stond, dit was een belangrijke verblijfsplaats voor geallieerde soldaten en het kruispunt bij de Kleine Elft speelde een belangrijke rol bij operatie Market Garden.

Op de foto: burgemeester Rüpp en mevrouw Huisjes van de Liberation Route Europe Foundation.