Over de stichting…

De Stichting Vier Vrijheid Schaijk (SVVS) is opgericht in 2006 door enkele inwoners van Schaijk.

Over het monument…

Het ‘Monument voor Vrede, Vrijheid en Verantwoordelijkheid’ in Schaijk (gemeente Maashorst) herinnert aan de strijd die is geleverd tijdens de Tweede Wereldoorlog en aan het herwinnen van de vrijheid. Daarnaast benadrukt het monument de nooit eindigende inspanningen die nodig zijn voor het behoud van vrijheid en vrede.

Oprichting
De oprichting van het monument was een initiatief van de Stichting Vier Vrijheid Schaijk. De stichting kreeg in 2006 een donatie van de familie van de Duitse piloot Gerard Rohde die bij Schaijk sneuvelde tijdens de Tweede Wereldoorlog. Mede hiermee heeft het gedenkteken tot stand kunnen komen.

Onthulling
Het monument is onthuld op 21 september 2008, de internationale dag van de vrede.

Het ‘Monument voor Vrede, Vrijheid en Verantwoordelijkheid’ in Schaijk (gemeente Landerd) is een rond blad, met daarop drie V’s in een driedimensionale, staande uitvoering. Op het punt waar de V’s elkaar raken, staat een vlam. De V’s en de vlam zijn uitgevoerd in glimmend, roestvrij staal; het ronde blad is van roestbruin cortenstaal. Het geheel is op een sokkel geplaatst. Het monument is ongeveer twee meter hoog. Op het blad zijn drie spreuken aangebracht.

De teksten op de rand luiden:

‘VREDE IS MEER DAN GEEN OORLOG’.

‘VRIJHEID IS NIET VANZELFSPREKEND’.

‘VERANTWOORDELIJKHEID MOET JE NEMEN’.

Over het bestuur
Als stichting hebben wij geen winstoogmerk, met de donaties die wij krijgen zorgen wij ervoor dat het herdenken en vieren in Schaijk onder de aandacht gebracht wordt.
Voorzitter: Betty Visschers-Albers
Penningmeester: Jan de Leur
Secretaris: Margriet Anderson-Gritter
Overige leden: Gosse Mekenkamp
KvK-nummer: 17171138
BTW-nummer: NL813931551

Correspondentie adres : Hoekstraat 4, 5374 GB Schaijk
Algemeen beleidsplanWil je contact opnemen met het bestuur, dan verwijzen we je graag door naar ons contactformulier onder het kopje contact.