Nieuws

SVVS bestaat 20 jaar

Dit jaar bestaat Stichting Vier Vrijheid Schaijk 20 jaar. We gaan daarom terug in de tijd en nemen jullie graag mee naar hoe de stichting en het monument werd opgericht.

Op 23 november 2003 werd de Stichting Vier Vrijheid Schaijk (SVVS) opgericht door Wim Boeijen en Henk Pennings, met als doel een herdenkingsmonument op te richten voor alle slachtoffers in Schaijk uit de periode van de Tweede Wereldoorlog. De stichting kreeg in 2006 een donatie van de familie van de Duitse piloot Gerard Rohde die bij Schaijk sneuvelde tijdens de Tweede Wereldoorlog. Mede hiermee heeft het gedenkteken tot stand kunnen komen.

In 2006 nam Piet Manders het stokje over van Henk Pennings. Gaandeweg werd het ontwerp voor het Oorlogsmonument aangepast, het werd een Vredesmonument. Kunstenaar Theo Coenen ontwierp het huidige monument op het Pastoor van Spijkplein.

Het ‘Monument voor Vrede, Vrijheid en Verantwoordelijkheid’ in Schaijk is een rond blad, met daarop drie V’s in een driedimensionale, staande uitvoering. Op het punt waar de V’s elkaar raken, staat een vlam. De V’s en de vlam zijn uitgevoerd in glimmend, roestvrij staal; het ronde blad is van roestbruin cortenstaal. Het geheel is op een sokkel geplaatst. Het monument is ongeveer twee meter hoog. Op het blad zijn drie spreuken aangebracht.

De teksten op de rand luiden:

‘VREDE IS MEER DAN GEEN OORLOG’.

‘VRIJHEID IS NIET VANZELFSPREKEND’.

‘VERANTWOORDELIJKHEID MOET JE NEMEN’.

Het monument is officieel onthuld op 21 september 2008, tijdens de Internationale dag van de vrede. De vlam is enkele jaren later toegevoegd aan het monument.

ArenaLokaal heeft een mooi artikel gewijd aan het twintigjarige bestaan van SVVS, hier kun je dat nalezen.